Matematica Inimii
În ultimii treizeci de ani, inima a devenit o temă de cercetare pentru oamenii de știință. Dacă până nu demult, aceștia credeau că inima este doar un organ cu rol în pomparea sângelui, ultimele descoperiri arată că inima deține propriul sistem nervos intrinsec, care conține peste 40.000 de neuroni. Acest sistem dă inimii posibilitatea să proceseze informația în mod independent, să ia decizii și chiar să fie capabilă de un anumit nivel de învățare și memorare. Mai mult, câmpul electromagnetic al inimii este de 5.000 de ori mai puternic decât cel al creierului, putând fi măsurat la o distanță de aproximativ un metru în jurul nostru.
Institutul HeartMath (HMI - HeartMath Institute) este un centru de cercetare renumit pentru studierea conexiunii dintre inimă, creier și emoții. Din 1991, echipa sa de cercetători studiază coerența inimii, o stare fiziologică în care ritmul cardiac devine armonios, având efecte benefice asupra sănătății și stării de bine. Descoperirile lor au revoluționat modul în care înțelegem relația dintre starea emoțională și starea de sănătate fizică și mentală.
În acest articol sumarizez câteva dintre descoperirile făcute de acest institut, pe baza informațiilor publicate pe site-ul HeartMath.com (https://www.heartmath.com/science/), incluzând și propria mea experiență cu tehnologia HeartMath.
Ce este coerența inimii
Coerența inimii sau cardiacă se referă la o stare optimă de funcționare a inimii, în care ritmul inimii este stabil și armonios. Dar ce înseamnă un ritm cardiac armonios?
Oamenii de știință au descoperit că inima nu bate într-un ritm regulat, precum unui metronom, nici măcar în stare de odihnă. Din contră, ritmul cardiac al unei inimi sănătoase variază cu fiecare bătaie, fiind foarte neregulat. Această variație a timpului între bătăile consecutive ale inimii este denumită Variabilitatea Ritmului Cardiac (HRV - Heart Rate Variability).
Această variație este determinată de modul în care se echilibrează cele două ramuri ale sistemul nervos autonom, care controlează inima. În situații de stres, ramura simpatică devine mai activă și ritmul cardiac crește, în timp ce în stare de relaxare, ramura parasimpatica este prioritară și ritmul cardiac scade. Astfel, HRV reflectă nivelul de echilibru dintre activitatea celor două ramuri ale sistemului nervos autonom, devenind astfel un indicator important pentru nivelul de sănătate și funcționare a corpului.
HRV este principalul biomarker folosit de cercetătorii de la HMI pentru măsurarea stării de coerență a inimii. Reprezentând în mod vizual evoluția în timp a ritmului cardiac, au obținut diverse modele vizuale, care reflectă foarte sugestiv nivelul de coerență cardiacă. Aceste modele variază de la unele mai coerente (graficul albastru din imaginea nr. 1) la altele incoerente (graficul roșu).
Coerența inimii sub influența diverselor stări emoționale
Revenind la întrebarea ”Ce este un ritm cardiac armonios?” - este acel ritm a cărui reprezentare grafică generează un model armonios, similar unei unde sinusoidale (precum în graficul albastru).
Ritmul cardiac și emoțiile
Cercetările de la HMI au arătat că variabilitatea ritmului cardiac este influențată în mod direct de emoțiile și sentimentele noastre. Stresul emoțional, care include emoții precum furia, frustrarea și anxietatea, determină modele neregulate și haotice ale ritmului cardiac (precum cel roșu). La nivel fiziologic, acest model, denumit de cercetători ”incoerent”, indică faptul că cele două ramuri ale sistemului nervos central nu sunt în armonie. Această stare de incoerență ne ”turează” întregul corp, fiind asemănată cu o mașină la care se apasă în același timp și pedala de frână și cea de accelerație.
În schimb, atunci când simțim emoții pozitive, precum apreciere, iubire, compasiune, modelul devine unul ordonat și armonios, precum în graficul albastru. Acest model este unul coerent, în care corpul nostru funcționează cu eficiență și armonie maximă.
Beneficiile coerenței inimii
Starea de coerență este una de echilibru a întregului sistem - nu doar sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic sunt în echilibru în această stare, ci și inima, creierul și emoțiile sunt aliniate și în armonie. Aceasta este considerată o stare în care toate procesele corpului funcționează în mod optim, de la cele fiziologice până la cele psihologice.
Una dintre descoperirile cheie ale HMI este că emoțiile pozitive sunt cele care facilitează activarea acestei stări de coerență psihofiziologică. Folosind tehnologia lor de măsurare a coerenței, cercetătorii au demonstrat științific și impactul pe care această stare îl are asupra corpului. Printre cele mai importante beneficii sunt: reducerea stresului și a anxietății, îmbunătățirea sistemului imunitar și a funcției cardiovasculare, optimizarea performanței fizice și cognitive, creșterea rezilienței, regenerarea celulară.
Tehnici de îmbunătățire a coerenței inimii
Institutul HeartMath a dezvoltat o serie de tehnici și dispozitive de biofeedback (emWave® și Inner Balance™), care ajută la activarea stării de coerență a inimii. Tehnicile lor se bazează pe: respirația lentă (inspirație până numărăm la 5 și expirație în același ritm), focalizarea atenției în inimă și generarea unei emoții pozitive.
Spre deosebire de alte tehnici de relaxare bazate pe respirație, elementul cheie în abordarea propusă de HMI este simțirea intenționată, în inimă, a unor stări emoționale pozitive (iubire, compasiune, apreciere, recunoștință), de exemplu prin amintirea unui eveniment sau gândul la o persoană care ne face să simțim aceste emoții. Iubirea, recunoștința, aprecierea, compasiunea, activează în mod natural starea de coerență cardiacă, chiar și în lipsa focalizării pe respirație.
Coerența inimii este ”contagioasă”
O altă descoperire fascinantă este influența pe care starea noastră de coerență o are asupra persoanelor care intră în sfera câmpului electromagnetic generat de inimia noastră. Prin măsurători, cercetătorii au observat că ritmul inimii noastre și energia transmisă de ea au capacitatea de a schimba ritmul inimii persoanelor din jurul nostru. Mai exact, starea de coerență este „contagioasă” și poate influența pozitiv persoanele cu care venim în contact. Mai mult, aceasta poate influența întreaga noastră realitate, cu toate că acest aspect este încă la începutul cercetărilor.
În concluzie, Inima nu este doar un simplu organ de pompare, ci un centru inteligent, cu propriul său sistem nervos și un câmp electromagnetic puternic. Starea de coerență a inimii, facilitată de emoții pozitive și rugăciune, aduce beneficii remarcabile pentru sănătatea fizică, echilibrul emoțional și performanța cognitivă.